De jonge Zwitserse Flavia Kleiner voerde met haar beweging een succesvolle campagne tegen een omstreden referendum. En haar strijd is pas net begonnen.

Zwitsers lopen de deur plat bij het stembureau. Minstens vier keer per jaar is er een referendum over uiteenlopende onderwerpen, aangedragen door de politieke partijen en door de burgers zelf. De grootste partij in Zwitserland is al jaren de Zwitserse Volkspartij (SVP), een rechts-populistische, isolationistische partij met een afkeer van immigranten. Dankzij de directe democratie dwongen deze onder meer een verbod op de bouw van minaretten af. Ongeveer een jaar geleden wilde zij haar xenofobe beleid nog eens extra onderstrepen met een wet die ervoor zou zorgen dat criminele immigranten het land konden worden uitgezet. Het leek erop dat de SVP dit referendum makkelijk zou winnen, want er was nauwelijks tegengeluid.

Toen was voor Flavia Kleiner (nu 26) de maat vol. Met haar beweging Operation Libero voerde ze een uiterst succesvolle campagne, waarna het voorstel met een meerderheid van 58,9 procent werd afgewezen. We spreken Kleiner, toen nog een student en nu fulltime activist, via Skype. Ze is in de VS op een zesweekse studiereis en heeft net met veel plezier de Women’s March in Washington bezocht. ‘Het was zo cool,’ zegt ze. ‘Ik vind demonstaties niet altijd het meest effectief, maar het is geweldig om die empowerment te zien.’

Wat is volgens de zelfbenoemde ‘strijder tegen populisten’ dan wel effectief?

Bron: Elja Looijestijn, VPRO Tegenlicht