Flavia wie? Flavia Kleiner, de Zwitserse studente die stelling nam tegen extreemrechts en de bevolking naar de stembus stuurde. Daar kan Rutte een voorbeeld aan nemen, schrijft Caroline de Gruyter.

Zondag is er iets interessants gebeurd in Zwitserland. Iets dat de hele politieke klasse in Nederland en andere Europese landen, die zo bezorgd zegt te zijn over de ‘aartsconservatieve revolutie’ en de opmars van extreemrechts, zou moeten inspireren om haar defaitisme te laten varen en eindelijk eens in actie te komen. Zondag was er weer een referendum in Zwitserland.

De vraag was of buitenlanders voortaan automatisch het land uitgezet kunnen worden als ze de wet hebben overtreden. De vraag kwam van de extreemrechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), al sinds de jaren negentig de grootste partij van het land. Een kwart van de inwoners van Zwitserland heeft niet de Zwitserse nationaliteit. 85 procent van deze buitenlanders komt uit de EU: veel managers uit het bedrijfsleven, artsen, loodgieters, ingenieurs.

Bron: Caroline de Gruyter, NRC 2-3-16